top of page

Koleksiyonerliğin 5N 1K'sı | Bölüm-VI


Bu noktada en önemli faktör, her işte ve sektörde olduğu gibi insan faktörüdür. İnsan faktörüne 5N 1K’nın başlıkları altında değineceğim. Gelelim koleksiyon yapma sürecinde yaşananlara: Sizi koleksiyon yapma tutkusuna iten kişi ya da kurum (sergi, müze vs)  genelde üç hususta sizin dikkatinizi bu yöne çekme eğilimindedir.

1-Koleksiyondaki parçalar toplanırken yaşanan ilginç olaylar,

2-Genelde bu parçaların yapıldığı malzeme/materyallerin ya da eserlerin  özellikleri,

3-Eserin üzerindeki imza.

Yukarıdaki bu üç başlıkla ilgili heyecanlı bir bilgi transferinden sonra, ikinci aşama başlar. Bu aşama, geleneksel olarak heyecanlı tavsiyeler ve kulaktan dolma bilgilerle başlar. Kurumsal ya da kişisel koleksiyonlar için yapılan alımlarda en çok hata yapılan aşama başlangıç aşamasıdır. Bu noktada hızlı şekilde profesyonel yardıma başvurulması; koleksiyonun doğru şekilde tasarlanmasını ve koleksiyonerliğe ilk adımın en az hatayla atılmasını sağlayacak ve sonraki adımların daha sağlıklı şekilde atılması için bir yol açacaktır.

Bir sonraki aşama ise koleksiyon yapmaya fiilen başlama aşamasıdır. Bu biraz da keşif yapma, edindiğiniz ilk bilgilerle yönünüzü bulmaya çalışma aşamasıdır. Profesyonel yardım alsanız da almasanız da, doğru olan hareket tarzı, koleksiyonunu yapmak istediğiniz eserlerle ilgili mutlaka bir piyasa araştırması yapmanızdır. Mesleki bilgi ve deneyimleriniz, bu yatırım yapmak istediğiniz yeni alanın çok dışında ise, 5N 1K yönteminin işinize çok yarayacak bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page